BLOK TEMATYCZNY

poniedziałek, 15 czerwca 2015

CHLEB WIELOZIARNISTY NA ZAKWASIE Z PIECA

Słowo się rzekło - przepis na zakwas jest to teraz przepis na p y s z n y chleb wieloziarnisty za własnoręcznie wyhodowanym zakwasie :)

składniki:
1 szklanka mąki żytniej
1 kg i 1 szklanka mąki razowej
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka sezamu
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej
1 łyżka cukru lub KSYLITOLU
2 łyżki soli
1 słoik zakwasu - około 150 ml
2 łyżki miodu rozpuszczone w 1 szklance letniej wody
5 szklanek wody (przegotowanej i ostudzonej lub mineralnej)

przygotowanie:
Do dużej miski (ja mam taka ikeowską i zawsze jest wypełniona po brzegi) wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać ręką.
Dodać zakwas i przegotowana kaszę gryczaną oraz stopniowo dodawać wodę (czystą i ta rozmieszaną z miodem). Bardzo dokładnie wymieszać - najlepiej ręką.
Przełożyć do słoiczka około 150 ml powstałej masy i wstawić do lodówki - ten zaczyn wykorzystacie do kolejnego chleba :)
Wyłożyć keksówki (mi wychodzą 3 chleby - dwa 24 cm a jeden 34 cm - czyli potrzebuję 3 keksówki)  papierem do pieczenia i napełnić je do 2/3 wysokości powstałą masą
Keksówki przykryć folią lub ścierką dostawić w ciepłe miejsce na 12 godzin by chlebki sobie wyrosły.
Nagrzeć piekarnik do 180 stopni i piec (wszystkie 3 równocześnie) 1 godzinę 20 minut.
By skórka była rumiana posmarować po upieczeniu wierzch chleba olejem.

Przeraża Was, że wychodzą aż 3 chleby?
Nie martwcie się - można je przechowywać w lodówce nawet 5-6 dni i nie tracą na świeżości.

No to teraz moje dzieło:



MNIAMUŚNY :)

ZAKSWAS ŻYTNI DO CHLEBA DOMOWEGO

Najczęściej robiłam chleb na drożdżach ale ostatnio postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia chleba na zakwasie. Ale żeby takowy chlebek upiec to najpierw trzeba przygotować zakwas :)

Robi się go bardzo prosto ale kilka dni trzeba czekać na efekt.


składniki:
50 g (ok. 5 łyżek) mąki żytniej razowej
50 g (ok. 5-6 łyżek) wody przegotowanej lub mineralnej lub źródlanej

Słoik o pojemności ok. 1l 

Proporcje mąki i wody są orientacyjne, bo chodzi o to by stosunek tych dwóch składników był 1:1


przygotowanie:
DZIEŃ 1.
Mąkę i wodę wymieszać w słoiku. Konsystencja powinna być raczej gęsta. NIE ZAKRĘCAJ SŁOIKA !!!! Musi byc dopływ powietrza - można go przykryć gazą lub lekką ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce (24-28 stopni C)  na 24 godziny. Można też postawić go w pobliżu kaloryfera lub innego źródła ciepła.

DZIEŃ 2.
Odlewamy (wylewamy, wyrzucamy) 1/2 powstałej masy i dodajemy ponownie po ok 50g wody i 50 g mąki - mieszamy i ponownie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce

DZIEŃ 3, 4, 5, 6 i 7
Powtarzamy procedurę zastosowaną DNIA 2

W szóstym - siódmym dniu można już piec chlebuś :)

A przepis na chlebuś na zakwasie znajdziecie w oddzielnym poście.

Z dnia na dzień zakwas zmienia kolor, zapach, pojawiają się pęcherzyki powietrza. Tak ma być. On pracuje bo go dokarmiamy. Od tego w jakiej temperaturze nasz zakwas pracuje zależy jego dojrzewanie. Jak nie widzicie postępu - czyli pojawiających się bąbelków to pewno potrzebuje troszkę więcej ciepła. Można go przestawić w inne, cieplejsze miejsce. Ale nie koniecznie - po prostu będzie dojrzewał on wolniej.

A tak wyglądał mój zakwas 3ciego dnia (i ostatniego też, bo go ciągle dożywiałam :)) 




Wyszedł świetny :)

Zakwas już mamy to teraz chlebuś - następny post to przepis na bardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z pieca.

niedziela, 14 czerwca 2015

PANCAKES

Przetestowałam już tyle przepisów, by znaleźć a może bardziej wypracować swoją własną recepturę na pyszne, pulchne, niegumowate PANCEKES. Idealne na weekendowe, pożywne śniadanie. Jak lubicie naleśniki to PANCAKES są ich inną forma. U mnie w domu przygotowuję je w każdy weekend. 

Może to danie nie zupełnie nadaje się dla diabetyków, ale oprócz nas słodkich inaczej, są szczęściarze, którzy nie muszą liczyć ilości "wciąganych" węglowodanów. Ja często przygotowuję posiłki, które tylko po części jem (wybieram co lepsze ;)) ale skoro moje chłopaki je lubią to czemu nie......

A oto przepis.

Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru lub KSYLITOLU 
300g mąki pszennej
300 ml zimnego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml oleju
szczypta soli

przygotowanie:
całe jajka ubić z cukrem - powstanie coś w rodzaju kogela mogela
dodać mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia i obijać do powstania jednolitej masy
na patelni rozgrzać olej, rozprowadzić po całej patelni
gorący olej delikatnym strumieniem wlewać do masy intensywnie mieszając mikserem (nie mogą powstać grudy)


smażenie:
na tej samej patelni co rozgrzewaliśmy olej smażymy PANCAKES - już nie dodajemy żadnego tłuszczu bo mamy go w masie.

łyżką nakładam na rozgrzaną patelnię porcję masy (2 łyżki by powstały PANCAKES średnicy 10 cm) i na średnim ogniu smażymy do momenty pojawienia się bąbelków i lekkiego ścięcia ciasta - patrząc z góry; przewracamy na druga stronę i smażymy do zrumienienia

oczywiście pierwszy pancakes będzie próbny - by wyczuć długość smażenia

Mi wychodzi w tej porcji ciasta 13 placuszków

z czym podawać?
    jak kto lubi: dżem, marmolada, syrop klonowy, miód, serek waniliowy, nutella, montte




                                                 S M A C Z N E G O 

niedziela, 7 czerwca 2015

DIETA DLA CUKRZYKÓW



Dieta cukrzycowa

Dieta dla wielu z nas oznacza metodę utraty wagi ciała, w rzeczywistości jednak dieta to wszytko co zjadamy i wypijamy. Tak więc dieta cukrzycowa to nic innego jak zdrowe odżywianie w cukrzycy.

Zapewne słyszałeś to wiele razy – dieta cukrzycowa jest bardzo ważnym elementem kontroli wszystkich rodzajów cukrzycy. Nie tylko pomaga wyrównać glikemię, ale też pozwala utrzymać lub osiągnąć właściwą masę ciała. I pamiętajmy, że w niektórych przypadkach cukrzycy typu 2, sama dieta cukrzycowa wystarczy aby wyrównać cukrzycę. I co ważne  dieta cukrzycowa nie musi być ani nudna ani pozbawiona smaku.

Zalecenia odnośnie zdrowej diety są podobne przy wszystkich rodzajach cukrzycy. 

Dieta w cukrzycy powinna zwierać dużo warzyw i innych produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG)

Dieta w cukrzycy ciążowej – głównym celem diety jest utrzymanie poziomu glukozy we krwi w ramach ustalonego limitu. Aby to osiągnąć, spożycie węglowodanów powinno być ścisłe kontrolowane.

Dieta dla cukrzyka typu 2 – Ci, którzy oprócz wyrównania poziomu cukrów próbują zgubić zbędne kilogramy, powinni skupić się na jedzeniu małych porcji oraz kontroli ilości spożywanych kalorii.

Dieta przy cukrzycy typu 1 – powinna skupić się na właściwym zbilansowaniu przyjmowanej insuliny oraz spożywanych węglowodanów jak również białek
I tu pojawia się temat tzw talerz diabetyka - pojawi się w kolejnym poście.


Zasady zdrowej diety w cukrzycy.

Dieta dla cukrzyka, czy też zdrowe odżywianie w cukrzycy wymaga właściwego komponowania posiłków, tak aby produkty które podwyższają glikemię były spożywane w niewielkich ilościach. Poniższe zalecenia dietetyczne mają zastosowanie we wszystkich typach cukrzycy.

Warzywa
Jedz dużo warzyw nieskrobiowych – połowa każdego głównego posiłku powinna składać się z warzyw, takich jak kapusta, pomidory, sałaty, ogórki, brokuły czy kalafior.

Węglowodany
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby około 45%-50% zapotrzebowania kalorycznego pochodziło z węglowodanów.

Jeśli jednak masz problemy z wyrównaniem glikemii, zmniejsz ilość energii pochodzącej z węglowodanów do 30%.

Unikaj dużych porcji węglowodanów złożonych, takich jak ziemniaki, ryż lub chleb. Porcja węglowodanów to kromka chleba, dwie-trzy łyżki ugotowanego ryżu lub kaszy, 2 małe ziemniaki, 2-4 łyżki niedosładzanych płatków śniadaniowych.

Z produktów węglowodanowych wybieraj produkty pełnoziarniste i nieoczyszczone, o niskim indeksie IG – poniżej 50. Produkty te zawierają więcej błonnika oraz składników odżywczych w porównaniu do oczyszczanych, ‘białych’ węglowodanów. Dodatkowo, nie wpływają negatywnie na glikemię.

Są to kasza jaglana, pęczak, niełuskany ryż, pełnoziarnisty makaron.

Unikaj węglowodanów prostych, zwłaszcza pod postacią soków owocowych, napojów, cukru, cukierków itp.

Błonnik jest szczególnie korzystny przy cukrzycy, gdyż może obniżać poziom cukru we krwi. Staraj się spożywać od 25g/d do 40g/d, zwłaszcza pod postacią otrębów, naturalnych płatków, jabłek, marchewki, a także drożdży czy grzybów.

Unikaj słodzików – mogą one zwiększać glikemię. Nie stosuj fruktozy jako zamiennika cukru.

Owoce
Owoce są zdrowe, ale należy uważać na niektóre z nich, jako ze zawierają dużą dawkę cukru (winogrona, gruszki, czereśnie). Jedz jabłka, cytrusy, porzeczki, morele. Zrezygnuj z soków owocowych, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, ale nie błonnika.

Tłuszcze
30-35% wartości kalorycznej powinno pochodzić z tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. Staraj się używać naturalne tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło. Unikaj margaryny.

Białko
15%-20% wartości kalorycznej powinno pochodzi z białek zwierzęcych i roślinnych  w proporcjach pół na pół. Jeśli nie mas problemu z nerkami i chcesz unormować glikemię, częściowo zastąp  węglowodany dobrej jakości chudym mięsem lub rybami.

Alkohol
Alkohol nie jest zalecany, ale jeśli zdecydujesz się spożywać alkohol, nie przekraczaj:

Kobiety: jedno piwo (500ml) lub lampka wina/dziennie (200ml)
Mężczyźni: dwa piwa (1L) lub dwie lampki wina/dziennie (400ml)
Jeśli cierpisz na dyslipidemię (hipertriglicerydemię), neuropatią lub zapalenie trzustki, powinieneś całkowicie zrezygnować z alkoholu.

Sól
Dziennie powinieneś nie przekraczać 5g-6g soli spożycia soli, co odpowiada łyżeczce od herbaty, czy też 10 szczyptom soli.

Jeśli cierpisz na umiarkowane nadciśnienie tętnicze, zmniejsz tę ilość do 4,8g, czyli 8.5 szczypt, zaś w przypadku osób cierpiących na nefropatię, ilość ta powinna zostać zmniejszona do 4g – 8 szczypt soli na dobę.

Pozostałe zalecenia

  • Staraj się spożywać nieprzetworzone, ‘domowej roboty’ mięsa i wędliny (ja to stosuję :) - nie dość że zdrowo, to i smacznie i wiem co jem :))
  • Unikaj jedzenia "na wynos"/"fast foodów" - da się bez tego żyć - wiem cos o tym (nawet jak domownicy mają ochotę na bombę węglowodanowo / kaloryczną to sama przyrządzam i pizze i hamburgery i hot dogi)
  • Unikaj słodyczy oraz słodzonych napojów gazowanych (to nie bylo łatwe, ale też dało się zmienić nawyki)
  • Spożywaj alkohol w umiarkowanych ilościach (nigdy nie byłam miłośnikiem alkoholu ale czerwone winko to jest to - popijam raz na jakiś czas lampkę wina na wieczór :) a cukry rano dobre :)
  • Bądź aktywny! - oj tak !!! wysiłek fizyczny zmniejsza u mnie zapotrzebowanie na insulinę !!!! więc regularnie ćwiczę (ostatnio mam fazę na Chodakowską :))



głównym źródłem informacji było: http://cukrzycapolska.pl/dieta-cukrzycowa/