Tak bardzo zwięźle - przepis na
SOS CZOSNKOWY
dobry zarówno do sałatek jak i mięs - tych z piekarnika, patelni czy też grilla:
składniki:
400-500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego (ja biorę odtłuszczony bez cukru)
5-7 ząbków czosnku (zależy od tego jak bardzo sos ma być czosnkowy)
1 łyżka kopru/natki (lub innych ulubionych ziół)
sól
pieprz
1 łyżeczka ksylitolu/stewii/cukru
przygotowanie:
czosnek zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy wg upodobań, wymieszać i mamy pyszny sos.
Kilka dni trzymany w temperaturze 3-5 stopni (lodówka) spokojnie wytrzymuje - a nawiasem mówiąc jest najlepszy drugiego dnia po przygotowaniu, bo wszystkie składniki się przegryzą :)
Super przepis. Wykorzystam i dziękuję :)
OdpowiedzUsuń