Dzisiejszy poranny dialog z synem:
- Kochanie co masz ochotę zjeść na obiad?
- Spagetti
- Carbonara czy bolognese?
- A czym się różnią?
- Jedno jest na bazie pomidorów a drugie na bazie śmietany.
- No oczywiście, że to czerwone, przecież wiesz jak ja lubię pomidory.
No więc mój przepis na sos do spagetti bolognese.
Składniki:
przecier pomidorowy (2 kartoniki lub 1 butelkowy) - tym razem SOS PASSATA z Biedronki
1/2 kg mięsa mielonego (ja kupiłam łopatkę w kawałku i sama zmielę)
1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
sól
pieprz
papryka
kilka listków "żywej" bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
żółty ser tarty typu mozarella (u mnie dużo musi być - ale każdy wedle uznania) do posypania
makaron spagetti
Przygotowanie sosu:
pokroić cebulę w drobna kostkę
czosnek bardzo drobno posiekać
na patelni rozgrzać oliwę/olej wrzucić cebulę i czosnek lekko podsmażyć
dodać zmielone mięso, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 10 minut - pamiętaj by co kilka minut mięso pomieszać.
Dodajemy sos pomidorowy, przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprze, paprykę i suszoną bazylię), mieszamy i dusimy na małym ogniu kolejne 5 minut - mięso musi przejść przyprawami.
I tak mamy gotowy sos :) bez żadnych konserwantów ani "gotowych przypraw".
Bardzo łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny, jego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.
A że ja nie lubię tracić czasu i preferuje łatwe, smaczne i lekkie potrawy tak też wygląda mój przepis na sos do spagetti.
No i by dopełnić przepis.
Makaron spagetti gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, układamy na talerzu, zalewany sosem, posypujemy tartym żółtym serem i ozdabiamy listkami bazylii.
M N I A M M N I A M M N I A M :)
PS.
mówiłam, że musi być duuuuużo sera ;)
- Kochanie co masz ochotę zjeść na obiad?
- Spagetti
- Carbonara czy bolognese?
- A czym się różnią?
- Jedno jest na bazie pomidorów a drugie na bazie śmietany.
- No oczywiście, że to czerwone, przecież wiesz jak ja lubię pomidory.
No więc mój przepis na sos do spagetti bolognese.
Składniki:
przecier pomidorowy (2 kartoniki lub 1 butelkowy) - tym razem SOS PASSATA z Biedronki
1/2 kg mięsa mielonego (ja kupiłam łopatkę w kawałku i sama zmielę)
1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
sól
pieprz
papryka
kilka listków "żywej" bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
żółty ser tarty typu mozarella (u mnie dużo musi być - ale każdy wedle uznania) do posypania
makaron spagetti
Przygotowanie sosu:
pokroić cebulę w drobna kostkę
czosnek bardzo drobno posiekać
na patelni rozgrzać oliwę/olej wrzucić cebulę i czosnek lekko podsmażyć
dodać zmielone mięso, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 10 minut - pamiętaj by co kilka minut mięso pomieszać.
Dodajemy sos pomidorowy, przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprze, paprykę i suszoną bazylię), mieszamy i dusimy na małym ogniu kolejne 5 minut - mięso musi przejść przyprawami.
I tak mamy gotowy sos :) bez żadnych konserwantów ani "gotowych przypraw".
Bardzo łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny, jego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.
A że ja nie lubię tracić czasu i preferuje łatwe, smaczne i lekkie potrawy tak też wygląda mój przepis na sos do spagetti.
No i by dopełnić przepis.
Makaron spagetti gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, układamy na talerzu, zalewany sosem, posypujemy tartym żółtym serem i ozdabiamy listkami bazylii.
M N I A M M N I A M M N I A M :)
PS.
mówiłam, że musi być duuuuużo sera ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz