BLOK TEMATYCZNY

wtorek, 26 maja 2015

KOTLETY Z ROZDROBNIONEJ PIERSI KURCZAKA W CIEŚCIE KOPERKOWO-CZOSNKOWYM

Białe mięso - jemy często więc muszę jakoś urozmaicać posiłki. Tym razem pokusiłam się o kotlety z piersi kurczaka ale nie w klasycznej panierce - bułka - jajko tylko w "cieście koperkowo-czosnkowym"

Składniki:
ok 500-600 g piersi kurczaka
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
3-4 ząbki czosnku
pęczek kopru
1 łyżka posikanej natki pietruszki
1 cebula lub szczypior z dymki

sól (ok 1 łyżeczki), pieprz, papryka
olej do smażenia

Przygotowanie:
pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę

pokroić koper, natkę pietruszki oraz cebulę/szczypior, czosnek bardzo drobno poszatkować 

w misce roztrzepać jajka dodać sól, pieprz, paprykę - rozmieszać
dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, posiekana zieleninę (koper, natkę, czosnek, szczypior/cebulę)

do tak przygotowanego ciasta dodać pokrojoną pierś kurczaka i dokładnie wymieszać

Rozgrzać olej. Smażyć kotlety nakładając powstałe ciasto łyżką - wielkość można regulować wg uznania. Natomiast z autopsji wiem, że lepiej jest formować mniejsze porcje - nie będą się rozdzielać/łamać przy przewracaniu na patelni.

U mnie podane z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką :)

Dodam, że domownicy byli mile zaskoczeni smakiem :)bo wygląd taki plackowaty i może do  do końca zachęcający :)






Polecam -  na smaczniutki obiadek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz