BLOK TEMATYCZNY

piątek, 13 marca 2015

Pieczona PIERŚ z KURCZAKA

No i kolejny bardzo prosty w wykonaniu i smaczny przepis.
Ja lubuję się w potrawach szybkich, łatwych w przygotowaniu, smacznych i małokalorycznych. Tak też dziś "szefowa kuchni" serwuje:

PIECZONĄ PIERŚ Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

700-800g piersi z kurczaka
3 - 4 ząbki czosnku
około 5-7 łyżek majeranku
3 listki laurowe
1 cebula

sól
pieprz
papryka

Przygotowanie:
pierś kurczaka umyć, osuszyć
czosnek pokroić na cienki słupki
liście laurowe rozdrobnić (połamać)
cebulę pokroić w półtalarki

powbijać w pierś kurczaka czosnek (pokroiłam  czosnek na zapałki)
posolić, posypać pieprzem, papryką oraz majerankiem z obu stron
pod mięso włożyć pokrojoną cebulę a całość przyprawić listkiem laurowym

ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym

piekarnik nagrać do 160 stopni i piec pod przykryciem około 45-50 minut

Mięsko jest bardzo soczyste, aromatyczne i smaczniutkie :)

MNIAM MNIAM MNIAM :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz