BLOK TEMATYCZNY

niedziela, 29 marca 2015

ŚNIADANIE - BUŁKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM

Ostatnio mam fazę na inne, ciekawe przepisy. Bo ile można jeść na śniadanie kanapki, musli, płatki, tosty i panecakei.

Więc dziś uraczyłam swoich najbliższych śniadankiem na ciepło. 


BUŁKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM


składniki:
4 kajzerki lub inne bułki śniadaniowe
300-400g pieczarek
150g szynki
150g sera feta
1/2 cebuli
masło do smażenia
pieprz
2 łyżki suszonej lub żywej natki

50g startego, żółtego sera do posypania
roszponka - do dekoracji

przepis:
pieczarki pokroić na talarki
szynkę pokroić w kostkę około 1cm x 1cm
cebulę pokroić w drobną kostkę

Na patelni roztopić masło wrzucić pieczarki, cebule i szynkę - dusić bez przykrycia około 10 minut. Dodać rozdrobnioną fetę i dalej dusić by powstał jednolity sos "fetowy". Trwa to następne 5-7 minut. Przyprawić pieprzem i natką. NIE SOLIĆ !!! - wystarczy, że mamy w składzie ser feta.

Z kajzerek odkroić "czapeczki" i wyjąć miąższ bułek. Tak powstałe gniazdka napełnić farszem, posypać startym żółtym, serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Podpiekać około 10 minut.

Po wyjęciu udekorować roszponką.

I mamy pyszne, pożywne i na ciepło śniadanko. Oczywiście może to być i kolacja :) wszystko zależny od upodobań domowników.




SMACZNEGO :)


1 komentarz:

  1. _________________________________________________________________________________
    CYTAT: "BUŁKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM" CIEKAWIE OPRACOWANE: KLASA! ♥♥♥♥♥

    _________________________________________________________________________________

    OdpowiedzUsuń