BLOK TEMATYCZNY

środa, 4 marca 2015

STEWIA - naturalna słodycz

Nasze społeczeństwo coraz bardziej dba o to co je, ile je i jakie ma to wartości odżywcze. Oczywiście mamy też spore grono miłośników fast foodów ale kto komu zabroni....?
Ja jednak wśród moich znajomych zauważyłam spory wzrost zmiany zachować jeżeli chodzi o sposób odżywiania i dbanie o oswój organizm.
Jak to się przejawia? Ano poprzez przygotowywanie zdrowszych potraw (na parze, gotowane, duszone, bez zabielaczy itp), jedzenie mniejszych porcji ale częściej, systematyczne przyjmowanie posiłków i do tego ruch fizyczny. Jak ktoś jest wytrwały i nie jest to tylko kaprys chwili to po kilku tygodniach widoczne są już efekty czyli lepsze samopoczucie, mniejsze łaknienie no i to na czym wszystkim zależy poprawa sylwetki (mowa tu zarówno o kobietach jak i mężczyznach). Nie zawsze idzie to w parze z gubieniem kilogramów ale jędrniejsze ciało oko cieszy.
Często mąka pszenna zastępowana jest w potrawach  mąką żytnią, razową, kukurydziana czy też orkiszową. Oczywiście jest inny smak ale też inaczej funkcjonuje nasz układ trawienny. Do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Proponuję jeszcze jedna zmianę - zastąpienie cukru białego (sacharozy) czy też cukru trzcinowego STEWIĄ.

Tak w skrócie:

STEWIA to:

  • ma zero kalorii - rewelacja dla osób dbających o sylwetkę
  • roślina o wyjątkowo słodkich liściach, z których wytwarzany jest słodzik
  • pochodzi z Ameryki Południowej i wykorzystywana jest tam od setek lat jako słodzik naturalny i jako lekarstwo
  • jest do 400 razy słodsza od powszechnie znanego nam cukru spożywczego (sacharozy)
  • rozpuszcza się w wodzie i w alkoholach
  • można stosować do pieczenia i gotowania - jest odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C)
  • można nią słodzić kwaśne potrawy
  • nie powoduje próchnicy zębów
  • nie ulega fermentacji
  • można ją długo przechowywać
  • może być stosowana przez cukrzyków bo nie podnosi poziomu cukru we krwi
  • można być stosowana przez chorych na fenyloketonuię
  • można założyć własną, przydomową, całoroczną hodowlę można ją kupić w kilku postaciach: suszone liście, płyn, tabletki, proszek
Współczesne badania potwierdzają, że stewia jest bezpiecznym zamiennikiem cukru i ma korzystne działanie przy cukrzycy i nadciśnieniu.

Pomyślcie o prewencji i profilaktyce. Żyjemy pod presją rozwoju cywilizacji. Ciągle się spieszymy, z każdej strony "atakuje" nas stres. Choroby cywilizacji nas nie ominą (niestety) ale możemy je opóźnić i odwlec.
Pomyślcie tez o swoich dzieciach - stewia nie powoduje próchnicy - zainwestujmy nie tylko w wykształcenie naszych pociech ale również w zdrowie.

Tak też będę Was zachęcać do stosowania na co dzień stewii. Za niebawem pierwszy przepis na coś smacznego słodzonego stewią.


Ja aktualnie słodzę suszonymi liśćmi stewii.



A gdzie kupić?

Stewię znajdziecie na półkach ze "zdrową żywnością" (najczęściej pośród produktów bezglutenowych i bezcukrowych) w super/hipermarketach. Oczywiście można dostać też stricte w sklepach ze zdrową żywnością, ale tu uwaga na ceny - najczęściej sporo wyższe niż supermarketach. No i oczywiście internet to najlepsze źródło do dokonania zakupów. Jest kilku producentów a tez generuje zróżnicowanie cenowe. Różnej wielkości opakowania - tu nie dajcie się zwieźć ceną. Porównujcie ilość tabletek/masę i wtedy decydujcie o zakupie. 

PS.:
      Od 15 lat jestem cukrzykiem i dziękuję za coraz większą popularyzację stewii na polskim rynku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz