BLOK TEMATYCZNY

poniedziałek, 2 marca 2015

Mięso pieczone w temperaturze 75 stopni

Od kiedy mam cukrzycę mocno zmieniłam swoją kuchnię. Staram się przyrządzać potrawy zdrowo. Jak najmniej kupnego jedzonka (tzw. wysoko-przetworzonego) wszystko własnymi rękoma. Oczywiście nie zawsze mam czas i nie zawsze mam ochotę ale staram się.
U mnie króluje "wędlina własnej roboty". A najbardziej ulubione są dwie wędlinki - jedna to "schab suszony" a druga to pieczone mięso w temperaturze 75 stopni. TAK TAK 75 stopni !!!

Oczywiście tak można piec każdy rodzaj mięsa ale ja stawiam na chude więc schab środkowy, polędwica, szynka są na pierwszym miejscu. Do momentu, aż mi ktoś nie"sprzedał" tego przepisu zawsze słyszałam, że schab i szynka super w smaku ale za suche.... buuuuuuu :( 
Podstawowa zaleta mięsa pieczonego w temperaturze 75 stopni to, że jest mięciutkie i bardzo soczyste.
Wadą może być czas, który "leżakuje" w piekarniku. Bo upieczenie 1,5 kg mięsa zajmuje 5 godzin. Ale uwierzcie mi WARTO.

Przepis jest prosty i mało czasochłonny.

Składniki:
1,5 kg mięsa

marynata:
50 ml oleju/oliw z oliwek
4 ząbki czosnku
4-5 łyżek majeranku
1 łyżeczka soli
pieprz i papryka do smaku



Mięso umyć i osuszyć. Olej wlać do szklanki dodać majeranek, sól, pieprz, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki marynaty wymieszać. Mięso włożyć naczynia żaroodpornego i z obu stron "otulić" marynata. pozostawić w lodówce na min kilka godzin (ja trzymam nawet 3 dni - jest wtedy bardziej aromatyczne i ma więcej walorów smakowych).
Piekarnik nagrzać do 75 stopni i włożyć w odkrytym naczyniu mięsko. Piec 5 godzin. Można co jakiś czas mięso przewrócić ale nie ma konieczności.
A potem kroić i kłaść na kanapki (u mnie często idą do buzi same plastry mięska nim zdążą trafić na chlebek (też upieczony w domowym zaciszu :))

Przechowywać w lodówce w folii aluminiowej

Oczywiście marynatę może każdy robić wg uznania - mi smakuje takie połączenie składników więc tak piekę (można rozkruszyć ziele angielskie, listek laurowy, dodać rozmaryn czy jałowiec).







Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz