BLOK TEMATYCZNY

wtorek, 17 marca 2015

SZNYCEL Z INDYKA pieczony w SOSIE POMIDOROWYM

Rewelacyjne, lekkostrawne, mało kaloryczne, samosięrobiące :) mięso na danie główne

czyli PIERŚ INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

700-800g piersi indyka
sos pomidorowy wg poniższego przepisu
2 cebule
2 ząbki czosnku


sos pomidorowy:
1 l przecieru pomidorowego (taki w kartoniku lub w butelce - często zwany sosem pomidorowym)
3 łyżki ziół prowansalskich
sól, papryka (może być chili jak ktoś lubi ostre przyprawy)  i pieprz do smaku

wszystkie składniki wymieszać - i mamy sos


pierś indyka umyć i pokroić na cienkie plastry
mięso posolić i odstawić na około 1 godzinę
cebule pokroić w talarki
czosnek poszatkować

mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut.

Rewelacyjny sosik z mięska świetnie się komponuje z ziemniakami :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz