Rewelacyjne, lekkostrawne, mało kaloryczne, samosięrobiące :) mięso na danie główne
czyli PIERŚ INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
700-800g piersi indyka
sos pomidorowy wg poniższego przepisu
2 cebule
2 ząbki czosnku
sos pomidorowy:
1 l przecieru pomidorowego (taki w kartoniku lub w butelce - często zwany sosem pomidorowym)
3 łyżki ziół prowansalskich
sól, papryka (może być chili jak ktoś lubi ostre przyprawy) i pieprz do smaku
wszystkie składniki wymieszać - i mamy sos
pierś indyka umyć i pokroić na cienkie plastry
mięso posolić i odstawić na około 1 godzinę
cebule pokroić w talarki
czosnek poszatkować
mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut.
Rewelacyjny sosik z mięska świetnie się komponuje z ziemniakami :)
czyli PIERŚ INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
700-800g piersi indyka
sos pomidorowy wg poniższego przepisu
2 cebule
2 ząbki czosnku
sos pomidorowy:
1 l przecieru pomidorowego (taki w kartoniku lub w butelce - często zwany sosem pomidorowym)
3 łyżki ziół prowansalskich
sól, papryka (może być chili jak ktoś lubi ostre przyprawy) i pieprz do smaku
wszystkie składniki wymieszać - i mamy sos
pierś indyka umyć i pokroić na cienkie plastry
mięso posolić i odstawić na około 1 godzinę
cebule pokroić w talarki
czosnek poszatkować
mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut.
Rewelacyjny sosik z mięska świetnie się komponuje z ziemniakami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz