BLOK TEMATYCZNY

środa, 3 lutego 2016

BŁONNIK

Rozpoczynam ciąg krótkich artykułów odnośnie odżywiania w cukrzycy. I tak na pierwszy rzut idzie:


BŁONNIK 
 często o nim słyszymy, ale .... o co tyle zamieszania. 



DEFINICJA:
Błonnik pokarmowy (włókno surowe) jest to część strukturalna ścian komórek roślinnych, odporna na rozkład przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego człowieka. W jego skład wchodzą:
  • polisacharydy: celuloza, hemiceluloza, 
  • pektyny, 
  • gumy, 
  • śluzy,
  • polisacharydy alg, 
  • kutyna na powierzchniach owoców i liści, 
  • suberyny na podziemnych częściach roślin oraz nienależąca do wielocukrów lignina. 

ŹRÓDŁO BŁONNIKA:
I tu wyliczanka: warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych.

Błonnika NIE ZAWIERAJĄ mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje oraz inne produkty tłuszczowe.


ZALECENIA:
Dietę bogatą w błonnik zaleca się przy chorobach" otyłość, CUKRZYCA, miażdżyca, kamica żółciowa.

Zalecane dzienne spożycie błonnika wynosi według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dla osób dorosłych od 27 do około 40 g (w tym 16–24 g/dobę frakcji polisacharydowych bez lignin). Dla małych dzieci wielkość ta jest dużo mniejsza i kształtuje się na poziomie kilku gramów (5–7) w ciągu doby.

FUNKCJE BŁONNIKA:

  • zwiększenie masy i objętości stolca, co ułatwia i przyspiesza wydalanie kału, 
  • regulacja perystaltyki jelit na drodze drażnienia mechanicznego i chemicznego,
  •  zwiększanie wydzielania z kałem kwasów żółciowych i obniżanie poziomu cholesterolu,
  • zmniejszanie ryzyka powstawania kamieni żółciowych,
  • przemiana tłuszczowa zmniejsza ilość lipidów i triglicerydów we krwi wskutek wiązania ich w świetle jelita i zwiększonego wydalania z kałem,
  • odtruwanie dzięki zdolności trwałego wiązania jonów metali ciężkich przez pektyny i hemicelulozy,
  • regulacja wydzielania wewnętrznego trzustki,
  • poprawa metabolizmu u chorych na cukrzycę przez opóźnienie wchłaniania glukozy,
  • korzystna regulacja składu bakteryjnej flory jelitowej – powodując rozwój pałeczek kwasu mlekowego wypierających inne bakterie, między innymi gnilne,
  • obniżenie wykorzystania energii z pożywienia na skutek skróconego i utrudnionego kontaktu z enzymami trawiennymi i powierzchnią resorpcyjną jelita,
  • metabolizm kwasów żółciowych przez ich adsorpcję i przeciwdziałanie resorpcji z jelita,
  • przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów jelita grubego dzięki skracaniu czasu pasażu i ,,rozcieńczaniu” kancerogenów w większej masie stolca jak też wskutek obniżonego pH
  • przez wzrost pożądanej mikroflory i zdolność pochłaniania wolnych rodników,
  • zapobieganie stanom zapalnym i uchyłkowatości jelita, hemoroidom i żylakom podudzia.

ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA W WYBRANYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH:

Produkt zawartość błonnika/100g
otręby pszenne 42,4
fasola czerwona 25
wiórki kokosowe 21,1
fasola biała 15,7
groch 15
płatki żytnie 11,6
suszone brzoskwinie 10,3
płatki pszenne 10,1
chleb żytni pełnoziarnisty 9,1
ryż brązowy 8,7
chleb żytni razowy 8,4
chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 8,4
sezam 7,9
porzeczki 7,7
chrupki kukurydziane 7,6
chrzan 7,3
chleb ze śliwką 7
bułka grahamka 6,7
maliny 6,7
bułka tarta 6,1
groszek zielony 6
kasza gryczana 5,9
bób 5,8
kasza jęczmienna 5,4
jeżyny 5,3
seler 4,9
pietruszka korzeń 4,9
botwina 4,4
czosnek 4,1
fasolka szparagowa 3,9
czarne jagody 3,2
makaron dwujajeczny 2,6
kasza manna 2,5
brokuły 2,5
ryż biały 2,4
makaron bezjajeczny 2,4
kalafior 2,4
kapusta kiszona 2,1
brzoskwinie 1,9
mandarynki 1,9
pomarańcze 1,9
sok marchwiowo-pomarańczowy 1,7
banany 1,7
winogrona 1,5
frytki ziemniaczane 1,4
sok winogronowy 0,1
sok pomarańczowy 0,1
nektar z czarnych porzeczek 0,1

Wniosek - końcowy

Układamy swoją dietę w taki sposób, by była odpowiednio bogata w błonnik, gdyż spełnia on wiele korzystnych dla organizmu funkcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz