Rozpoczynam ciąg krótkich artykułów odnośnie odżywiania w cukrzycy. I tak na pierwszy rzut idzie:
BŁONNIK
często o nim słyszymy, ale .... o co tyle zamieszania. DEFINICJA:
Błonnik pokarmowy (włókno surowe) jest to
część strukturalna ścian komórek roślinnych, odporna na rozkład przez enzymy
trawienne przewodu pokarmowego człowieka. W jego skład wchodzą:
- polisacharydy: celuloza, hemiceluloza,
- pektyny,
- gumy,
- śluzy,
- polisacharydy alg,
- kutyna na powierzchniach owoców i liści,
- suberyny na podziemnych częściach roślin oraz nienależąca do wielocukrów lignina.
ŹRÓDŁO BŁONNIKA:
I tu wyliczanka: warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych.
Błonnika NIE ZAWIERAJĄ mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje oraz inne produkty tłuszczowe.
ZALECENIA:
Dietę bogatą w błonnik zaleca się przy chorobach" otyłość, CUKRZYCA, miażdżyca, kamica żółciowa.
Zalecane
dzienne spożycie błonnika wynosi według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dla osób
dorosłych od 27 do około 40 g (w tym 16–24 g/dobę frakcji polisacharydowych bez
lignin). Dla małych dzieci wielkość ta jest dużo mniejsza i kształtuje się na
poziomie kilku gramów (5–7) w ciągu doby.
FUNKCJE BŁONNIKA:
- zwiększenie masy i objętości stolca, co ułatwia i przyspiesza wydalanie kału,
- regulacja perystaltyki jelit na drodze drażnienia mechanicznego i chemicznego,
- zwiększanie wydzielania z kałem kwasów żółciowych i obniżanie poziomu cholesterolu,
- zmniejszanie ryzyka powstawania kamieni żółciowych,
- przemiana tłuszczowa zmniejsza ilość lipidów i triglicerydów we krwi wskutek wiązania ich w świetle jelita i zwiększonego wydalania z kałem,
- odtruwanie dzięki zdolności trwałego wiązania jonów metali ciężkich przez pektyny i hemicelulozy,
- regulacja wydzielania wewnętrznego trzustki,
- poprawa metabolizmu u chorych na cukrzycę przez opóźnienie wchłaniania glukozy,
- korzystna regulacja składu bakteryjnej flory jelitowej – powodując rozwój pałeczek kwasu mlekowego wypierających inne bakterie, między innymi gnilne,
- obniżenie wykorzystania energii z pożywienia na skutek skróconego i utrudnionego kontaktu z enzymami trawiennymi i powierzchnią resorpcyjną jelita,
- metabolizm kwasów żółciowych przez ich adsorpcję i przeciwdziałanie resorpcji z jelita,
- przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów jelita grubego dzięki skracaniu czasu pasażu i ,,rozcieńczaniu” kancerogenów w większej masie stolca jak też wskutek obniżonego pH
- przez wzrost pożądanej mikroflory i zdolność pochłaniania wolnych rodników,
- zapobieganie stanom zapalnym i uchyłkowatości jelita, hemoroidom i żylakom podudzia.
| Produkt | zawartość błonnika/100g |
| otręby pszenne | 42,4 |
| fasola czerwona | 25 |
| wiórki kokosowe | 21,1 |
| fasola biała | 15,7 |
| groch | 15 |
| płatki żytnie | 11,6 |
| suszone brzoskwinie | 10,3 |
| płatki pszenne | 10,1 |
| chleb żytni pełnoziarnisty | 9,1 |
| ryż brązowy | 8,7 |
| chleb żytni razowy | 8,4 |
| chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem | 8,4 |
| sezam | 7,9 |
| porzeczki | 7,7 |
| chrupki kukurydziane | 7,6 |
| chrzan | 7,3 |
| chleb ze śliwką | 7 |
| bułka grahamka | 6,7 |
| maliny | 6,7 |
| bułka tarta | 6,1 |
| groszek zielony | 6 |
| kasza gryczana | 5,9 |
| bób | 5,8 |
| kasza jęczmienna | 5,4 |
| jeżyny | 5,3 |
| seler | 4,9 |
| pietruszka korzeń | 4,9 |
| botwina | 4,4 |
| czosnek | 4,1 |
| fasolka szparagowa | 3,9 |
| czarne jagody | 3,2 |
| makaron dwujajeczny | 2,6 |
| kasza manna | 2,5 |
| brokuły | 2,5 |
| ryż biały | 2,4 |
| makaron bezjajeczny | 2,4 |
| kalafior | 2,4 |
| kapusta kiszona | 2,1 |
| brzoskwinie | 1,9 |
| mandarynki | 1,9 |
| pomarańcze | 1,9 |
| sok marchwiowo-pomarańczowy | 1,7 |
| banany | 1,7 |
| winogrona | 1,5 |
| frytki ziemniaczane | 1,4 |
| sok winogronowy | 0,1 |
| sok pomarańczowy | 0,1 |
| nektar z czarnych porzeczek | 0,1 |
Wniosek - końcowy
Układamy swoją dietę w taki sposób, by była odpowiednio bogata w błonnik, gdyż spełnia on wiele korzystnych dla organizmu funkcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz