Dziś upiekłam coś niesamowitego.....
Nawet się nie spodziewałam, że to jest tak świetny smak. Już wiem, że produkcja będzie ciągła.
Składniki:
120g płatków owsianych
120g mąki pełnoziarnistej (razowe, orkiszowej)
100g pestek łuskanego słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu (u mnie był czarny)
3/4 łyżeczki soli
500 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek (następnym razem wezmę olej kokosowy)
Przepis:
suche składniki wymieszać w misce, dodać płynne i wymieszać. Konsystencja będzie luźna, ale płatki będą wsiąkać wodę i dlatego należy przygotowana masę pozostawić na około 15-20 minut.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarować masę - z tej ilości wychodzą 2 blachy piekarnika.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Po około 10 minutach należy pokroić masę na oczekiwane kromeczki chlebka - potem będzie można je tylko łamać :).
Piecz kolejne 35 minut w 170 stopniach.
Wyjąć blachy i ostudzić. Jak kromeczki będą zimne dużo łatwiej odrywa się je od papieru.
Wychodzą niesamowite kromeczki chlebka.
Można pokroić na mniejsze kawałki i mamy wtedy małe, zdrowe przekąski.
Nawet nie podejrzewałam, że taki zestaw składników może dać taki niesamowity smak.
Spróbujcie a nie pożałujecie :)
Nawet się nie spodziewałam, że to jest tak świetny smak. Już wiem, że produkcja będzie ciągła.
DOMOWE PIECZYWO CHRUPKIE - BEZ CUKRU
Składniki:
120g płatków owsianych
120g mąki pełnoziarnistej (razowe, orkiszowej)
100g pestek łuskanego słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu (u mnie był czarny)
3/4 łyżeczki soli
500 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek (następnym razem wezmę olej kokosowy)
Przepis:
suche składniki wymieszać w misce, dodać płynne i wymieszać. Konsystencja będzie luźna, ale płatki będą wsiąkać wodę i dlatego należy przygotowana masę pozostawić na około 15-20 minut.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarować masę - z tej ilości wychodzą 2 blachy piekarnika.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Po około 10 minutach należy pokroić masę na oczekiwane kromeczki chlebka - potem będzie można je tylko łamać :).
Piecz kolejne 35 minut w 170 stopniach.
Wyjąć blachy i ostudzić. Jak kromeczki będą zimne dużo łatwiej odrywa się je od papieru.
Wychodzą niesamowite kromeczki chlebka.
Można pokroić na mniejsze kawałki i mamy wtedy małe, zdrowe przekąski.
Nawet nie podejrzewałam, że taki zestaw składników może dać taki niesamowity smak.
Spróbujcie a nie pożałujecie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz