BLOK TEMATYCZNY

niedziela, 24 września 2017

Domowe PIECZYWO CHRUPKIE

Dziś upiekłam coś niesamowitego..... 
Nawet się nie spodziewałam, że to jest tak świetny smak. Już wiem, że produkcja będzie ciągła.


DOMOWE PIECZYWO CHRUPKIE - BEZ CUKRU 


Składniki:
120g płatków owsianych
120g mąki pełnoziarnistej (razowe, orkiszowej)
100g pestek łuskanego słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu (u mnie był czarny)
3/4 łyżeczki soli
500 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek (następnym razem wezmę olej kokosowy)

Przepis:
suche składniki wymieszać w misce, dodać płynne i wymieszać. Konsystencja będzie luźna, ale płatki będą wsiąkać wodę i dlatego należy przygotowana masę pozostawić na około 15-20 minut.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarować masę - z tej ilości wychodzą 2 blachy piekarnika.





Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Po około 10 minutach należy pokroić masę na oczekiwane kromeczki chlebka - potem będzie można je tylko łamać :).
Piecz kolejne 35 minut w 170 stopniach.
Wyjąć blachy i ostudzić. Jak kromeczki będą zimne dużo łatwiej odrywa się je od papieru.



Wychodzą niesamowite kromeczki chlebka.
Można pokroić na mniejsze kawałki i mamy wtedy małe, zdrowe przekąski.



Nawet nie podejrzewałam, że taki zestaw składników może dać taki niesamowity smak.
Spróbujcie a nie pożałujecie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz