Trochę podstaw/pojęć o samej cukrzycy. Niby kwestie oczywiste ale wiele "niecukrzyków" nie wie o czym mowa. Tak więc w sposób prosty, łatwy i w skrócie kilka słów o samej chorobie.
CUKRZYCA - to choroba przemiany materii. Polega ona na tym, że organizm nie jest w stanie przyswoić cukrów dostarczanych w spożywanych posiłkach. Zdrowy organizm przetwarza węglowodany w przewodzie pokarmowym na glukozę, która dostarczana jest do krwi. Tu ważna rola insuliny (hormonu wytwarzanego przez trzustkę), która wychwytuje glukozę i dostarcza do wszystkich komórek, dla których jest ona źródłem energii.
Typy cukrzycy:
Cukrzyca wtórna – jest najbardziej zróżnicowaną grupą cukrzyc. Charakterystyczne dla tej postaci schorzenia są współistniejące z cukrzycą inne zaburzenia lub choroby. Najczęstszymi przyczynami cukrzycy wtórnej są:
CUKRZYCA - to choroba przemiany materii. Polega ona na tym, że organizm nie jest w stanie przyswoić cukrów dostarczanych w spożywanych posiłkach. Zdrowy organizm przetwarza węglowodany w przewodzie pokarmowym na glukozę, która dostarczana jest do krwi. Tu ważna rola insuliny (hormonu wytwarzanego przez trzustkę), która wychwytuje glukozę i dostarcza do wszystkich komórek, dla których jest ona źródłem energii.
Typy cukrzycy:
- typ 1 - insulinozależna (młodzieńcza)- trzustka wytwarza za mało insuliny lub jej w ogóle nie produkuje; można na nią zachorować w każdym wieku ale najczęściej występuje u chorych przed 40 rokiem życia; osoby z cukrzycą typu 1 przez całe życie muszą dostawać insulinę z zewnątrz; w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi ma znaczenie dieta oraz systematyczny ruch fizyczny;
- typ 2 - insulinonienzależna - organizm słabiej reaguje na normalną ilość insuliny (często pojawia się określenie odporności insulinowej lub barku wrażliwości na insulinę); najczęściej występuje u chorych po 40 roku życia; leczenie to przyjmowanie leków doustnych, odpowiednia dieta a co za tym idzie utrzymywanie odpowiedniej masy ciała (zrzucenie zbędnych kilogramów jest bardzo ważne), podwyższony i regularny ruch fizyczny; w większości przypadków chory przechodzi na insulinę, gdyż tabletki doustne staja się za słabe.
W obu przypadkach za mało glukozy dociera do komórek a jest jej za dużo we krwi.
- ciężarnych - choroba po raz pierwszy jest diagnozowana podczas ciąży i utrzymuje się aż do narodzin dziecka. Kobiety z cukrzycą ciężarnych są grupie podwyższonego ryzyka zachorowania w przyszłości na cukrzycę. Prowadzenie ciąży z cukrzycą ciężarnych należy skierować do wyspecjalizowanych ośrodkach ginekologiczno-diabetologicznych. Tam są specjaliści, którzy pomogą wyrównać poziom cukru (często udaje się to osiągnąć samą dietą) i doprowadzić ciążę do szczęśliwego rozwiązania.
Cukrzyca wtórna – jest najbardziej zróżnicowaną grupą cukrzyc. Charakterystyczne dla tej postaci schorzenia są współistniejące z cukrzycą inne zaburzenia lub choroby. Najczęstszymi przyczynami cukrzycy wtórnej są:
- leki – niektóre leki stosowane w chorobach układu krążenia (tiazydy lub inne leki moczopędne, szczególnie w zestawieniu z beta-blokerami), leki sterydowe i inne;
- niektóre choroby gruczołów dokrewnych;
- choroba i zespół Cushinga, nadczynność tarczycy, guz wydzielający glukagon, akromegalia, guz chromochłonny nadnerczy;
- genetycznie uwarunkowane choroby przemiany materii, np. hemochromatoza, czyli odkładanie się złogów żelaza;
- inne choroby trzustki – przewlekłe zapalenie, rak, stan po operacyjnym usunięciu trzustki;
- złe (nieregularne, źle zbilansowane, "śmieciowe") odżywianie.
Poziom cukru we krwi żylnej NA CZCZO - normy:
- PRAWIDŁOWY 70 - 99 mg/dl (3.9 - 5.5 mmol/l) - kontroluj poziom cukru raz na 1 rok
- NIE PRAWIDŁOWY 100 - 125 mg/dl (5.6 - 6.9 mmol/l) - stan przedcukrzycowy - idź do lekarza, by wykonać wszelkie badania, które wskażą przyczynę podwyższonego poziomu cukru we krwi, zwiększ ruch fizyczny, zadbaj o zdrową dietę
- możesz mieć CUKRZYCĘ powyżej 125 mg/dl (powyżej 125 mmol/l) - by potwierdzić rozpoznanie CUKRZYCY zwykle potrzebne są dwa badania ze wskazaniem poziomu cukru powyżej 125 mg/dl. W takim przypadku rozpocznij leczenie pod ścisłą kontrola lekarza diabetologa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz