BLOK TEMATYCZNY

wtorek, 14 kwietnia 2015

SOS CZOSNKOWY

Tak bardzo zwięźle - przepis na

SOS CZOSNKOWY

dobry zarówno do sałatek jak i mięs - tych z piekarnika, patelni czy też grilla:

składniki:

400-500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego (ja biorę odtłuszczony bez cukru)
5-7 ząbków czosnku (zależy od tego jak bardzo sos ma być czosnkowy)

1 łyżka kopru/natki (lub innych ulubionych ziół)
sól
pieprz
1 łyżeczka ksylitolu/stewii/cukru

przygotowanie:
czosnek zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy wg upodobań, wymieszać i mamy pyszny sos. 

Kilka dni trzymany w temperaturze 3-5 stopni (lodówka) spokojnie wytrzymuje - a nawiasem mówiąc jest najlepszy drugiego dnia po przygotowaniu, bo wszystkie składniki się przegryzą :)




1 komentarz: