BLOK TEMATYCZNY

niedziela, 14 czerwca 2015

PANCAKES

Przetestowałam już tyle przepisów, by znaleźć a może bardziej wypracować swoją własną recepturę na pyszne, pulchne, niegumowate PANCEKES. Idealne na weekendowe, pożywne śniadanie. Jak lubicie naleśniki to PANCAKES są ich inną forma. U mnie w domu przygotowuję je w każdy weekend. 

Może to danie nie zupełnie nadaje się dla diabetyków, ale oprócz nas słodkich inaczej, są szczęściarze, którzy nie muszą liczyć ilości "wciąganych" węglowodanów. Ja często przygotowuję posiłki, które tylko po części jem (wybieram co lepsze ;)) ale skoro moje chłopaki je lubią to czemu nie......

A oto przepis.

Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru lub KSYLITOLU 
300g mąki pszennej
300 ml zimnego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml oleju
szczypta soli

przygotowanie:
całe jajka ubić z cukrem - powstanie coś w rodzaju kogela mogela
dodać mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia i obijać do powstania jednolitej masy
na patelni rozgrzać olej, rozprowadzić po całej patelni
gorący olej delikatnym strumieniem wlewać do masy intensywnie mieszając mikserem (nie mogą powstać grudy)


smażenie:
na tej samej patelni co rozgrzewaliśmy olej smażymy PANCAKES - już nie dodajemy żadnego tłuszczu bo mamy go w masie.

łyżką nakładam na rozgrzaną patelnię porcję masy (2 łyżki by powstały PANCAKES średnicy 10 cm) i na średnim ogniu smażymy do momenty pojawienia się bąbelków i lekkiego ścięcia ciasta - patrząc z góry; przewracamy na druga stronę i smażymy do zrumienienia

oczywiście pierwszy pancakes będzie próbny - by wyczuć długość smażenia

Mi wychodzi w tej porcji ciasta 13 placuszków

z czym podawać?
    jak kto lubi: dżem, marmolada, syrop klonowy, miód, serek waniliowy, nutella, montte




                                                 S M A C Z N E G O 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz