BLOK TEMATYCZNY

poniedziałek, 15 czerwca 2015

CHLEB WIELOZIARNISTY NA ZAKWASIE Z PIECA

Słowo się rzekło - przepis na zakwas jest to teraz przepis na p y s z n y chleb wieloziarnisty za własnoręcznie wyhodowanym zakwasie :)

składniki:
1 szklanka mąki żytniej
1 kg i 1 szklanka mąki razowej
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka sezamu
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej
1 łyżka cukru lub KSYLITOLU
2 łyżki soli
1 słoik zakwasu - około 150 ml
2 łyżki miodu rozpuszczone w 1 szklance letniej wody
5 szklanek wody (przegotowanej i ostudzonej lub mineralnej)

przygotowanie:
Do dużej miski (ja mam taka ikeowską i zawsze jest wypełniona po brzegi) wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać ręką.
Dodać zakwas i przegotowana kaszę gryczaną oraz stopniowo dodawać wodę (czystą i ta rozmieszaną z miodem). Bardzo dokładnie wymieszać - najlepiej ręką.
Przełożyć do słoiczka około 150 ml powstałej masy i wstawić do lodówki - ten zaczyn wykorzystacie do kolejnego chleba :)
Wyłożyć keksówki (mi wychodzą 3 chleby - dwa 24 cm a jeden 34 cm - czyli potrzebuję 3 keksówki)  papierem do pieczenia i napełnić je do 2/3 wysokości powstałą masą
Keksówki przykryć folią lub ścierką dostawić w ciepłe miejsce na 12 godzin by chlebki sobie wyrosły.
Nagrzeć piekarnik do 180 stopni i piec (wszystkie 3 równocześnie) 1 godzinę 20 minut.
By skórka była rumiana posmarować po upieczeniu wierzch chleba olejem.

Przeraża Was, że wychodzą aż 3 chleby?
Nie martwcie się - można je przechowywać w lodówce nawet 5-6 dni i nie tracą na świeżości.

No to teraz moje dzieło:



MNIAMUŚNY :)

1 komentarz: