BLOK TEMATYCZNY

poniedziałek, 6 lipca 2015

TECHNIKA TALERZA DIABETYKA

No i nadszedł czas na kolejne porady związane z odżywianiem - zdrowym odżywianiem. Akurat ta kwestia dotyczy wszystkich, nie tylko diabetyków. A odnosi się do odpowiednich proporcji składników odżywczych w każdym posiłku.


TECHNIKA TALERZYKA :)


Talerz diabetyka

Talerz diabetyka jest skuteczną i łatwą do zastosowania metodą kontroli zjadanych porcji. Technika ta przeznaczona jest dla osób które chcą stracić na wadze oraz które chcą skutecznie kontrolować swoją glikemię (poziom cukru we krwi).

Ważne jest abyś przedyskutował wszystkie większe zmiany diecie z Twoim lekarzem diabetologiem. Jest to bardzo istotne, gdyż jeśli zażywasz leki (doustne czy tez insulinę) na obniżenie poziomu cukru we krwi mogą one prowadzić do niedocukrzenia (hipoglikemia).

Technika talerza diabetyka

Istnieje kilka wersji talerza diabetyka, które nieznacznie różnią się między sobą zalecanymi proporcjami poszczególnych grup produktów.

Talerz diabetyka, który został stworzony przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) jest szczególnie skuteczny w kontroli rozmiaru spożywanych porcji. Zalecany jest tym, którzy chcą obniżyć ilość zjadanych kalorii jak i ilość zjadanych węglowodanów.

Talerz diabetyka jest łatwą metodą kontroli wielkości zjadanych porcji, przy jednoczesnym zapewnieniu zbilansowanych posiłków, dostarczających wszystkich niezbędnych składników. Metoda ta pozwala również kontrolować ilość spożywanych węglowodanów, które mają największy wpływ na wahania glukozy we krwi w cukrzycy.



Podziel talerz na 3 części:

1/2 talerza wypełnij warzywami nie-skrobiowymi i owocami
1/4 dodatkiem węglowodanowo- skrobiowym
1/4 produktami białkowymi

Warzywa nieskrobiowe to większość warzyw takich jak kalafior, kapusta, pomidory, ogórki, sałata. Zawierają one dużo błonnika, więc pomagają w utrzymaniu uczucia sytości, dostarczają witamin i minerałów. Nie powodują też nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

W tej porcji nie powinny się znajdować warzywa zawierające dużo cukru, czyli buraki, marchew, pietruszka – traktuj je jako dodatek węglowodanowy.

W ramach tej porcji dorzuć owoc – potraktuj go jako zdrowy deser. Jabłka, cytrusy, porzeczki, jagodny, truskawki. Omijaj winogrona, banany, suszone owoce, czereśnie i gruszki – są bardzo słodkie, więc ich porcje powinny być mniejsze.

Dodatek skrobiowy
Warzywa i produkty skrobiowe, zwłaszcza nieoczyszczone, również zawierają sporo błonnika. Do tej grupy należą: marchew, pietruszka (korzeń), seler, buraki,  oraz ziemniaki, ciemny ryż, kasze – na przykład kasza gryczana lub perłowa. Postaraj się wybierać produkty o niskim IG (indeksie glikemicznym), czyli takie, które powoli uwalniają energie i nie powodują nagłych skoków poziomu cukru we krwi.

Jeśli chcesz utrzymać glikemię w ryzach oraz zapewnić sobie ochronę przed rakiem i innymi chorobami, rozbij porcję skrobiową na dwie mniejsze – warzywną (marchew, buraki, pietruszka) i ziemniaki lub kasze albo brązowy ryż.

Białko czyli chude mięso, ryby (najlepsze są tłuste ryby morskie), a także jaja i nasiona strączkowe. Białko podnosi glikemię około 2h i może ją popodnosić do przez kolejne 2h-3h po zjedzonym posiłku, co warto wziąć pod uwagę zwłaszcza przed pójściem spać.

Rozmiar talerza
I teraz najistotniejsza kwestia a mianowicie dobranie talerza tak by rozmiar był właściwy. Ale co to oznacza właściwy?

W ostatnich sześćdziesięciu latach obwód talerzy obiadowych systematycznie się zwiększał – dziś nasza zastawa jest nawet 30% większa niż w latach 50’ ubiegłego wieku. 

Obecnie można kupić talerze w rozmiarze do 30 cm i większe. Dla naszego mózgu zwykła porcja podana na takim talerzu będzie wyglądała ubogo. Jest więc pokusa by pustą przestrzeń talerza wypełnić większą ilością jedzenia.

Tak więc by metoda talerzyka była skuteczna używajmy talerzy obiadowych o rozmiarze do 24 cm. Postaraj się też używać mniejszych sztućców, gdyż pozwoli to na spożywanie mniejszych kęsów i wydłuży czas posiłku. A dłuższy czas posiłku to szybsze poczucie sytości.

Niby to takie proste a jednak.... Jak się okazuje w praktyce niesamowicie trudne. A bo:

  • a bo czasu brak.......
  • a bo inne obowiązki.........
  • a bo nie mamy silnej woli i "raz przecież nie zaszkodzi" ...... 
  • a bo od jutra zacznę........
  • a bo inni się źle odżywiają i jakoś żyją (no własnie jakoś ale jak????)

I tych " a bo...." jest masa, a w wymyślaniu wymówek jesteśmy świetni - wiem to z autopsji.....

Tak więc: 
Łącząc technikę talerza diabetyka z zasadami zdrowego odżywiania robimy dla siebie ogromnie dobrą rzecz. A mianowicie dbamy o kaloryczność posiłków (czyli zapobiegamy nadwadze czy też otyłości lub z nimi walczymy co przy cukrzycy jest bardzo ważne) oraz pomagamy przytrzymywacz na w miarę równym poziomie glikemię.

PAMIĘTAJ

Technika talerza jest prostą i skuteczną metodą, w połączeniu z właściwym rozmiarem talerza oraz świadomym spożywaniem posiłków pomoże Ci w uzyskaniu lepszej glikemii oraz utracie wagi.

No i spróbuj a potem powiedz jakie masz spostrzeżenia i uwagi :)


główny nurt zaczerpnięty z http://cukrzycapolska.pl/dieta-cukrzycowa/talerz-diabetyka/

2 komentarze:

  1. WARTO I O TYM PAMIĘTAĆ, ŻE…
    _______________________________________________________________________________________________
    PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
    Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
    Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

    TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
    Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni).

    PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
    Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    WAŻNE.
    GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
    Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****

    GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
    Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Jako tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, wykluczamy ponieważ od zawsze były niezdrowe dla człowieka.

    _______________________________________________________________________________________________

    OdpowiedzUsuń
  2. OSOBY, KTÓRE BĘDĄ SIĘ OPIERAŁY WYŁĄCZNIE NA PRZELICZANIU WW:
    Tj. wymienników węglowodanowych, i w swoim żywieniu będą brały pod uwagę wyłącznie ilość, nie patrząc na jakość, powtórzę na jakość tychże ww, a więc nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to szalejące cukry będą u Nich zawsze i na zawsze, z wiadomymi konsekwencjami.

    NALEŻY UREGULOWAĆ POZIOM CUKRU PO SPOŻYCIU, DO POZIOMU NISKIEGO:
    Czyli zalecanego, w miarę stabilnego, a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie. Dopasuj swoje ww do tabel z tzw. NISKIMI WĘGLOWODANAMI TJ. DO 26% WZROSTU, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną stabilizację, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom cukru nie zacznie się stabilizować. Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz korekty w swoim jadłospisie, a więc zwyczajnie zamienisz produkty zjadane dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz stabilizację i polepszenie stanu zdrowia.

    OdpowiedzUsuń