BLOK TEMATYCZNY

poniedziałek, 15 czerwca 2015

ZAKSWAS ŻYTNI DO CHLEBA DOMOWEGO

Najczęściej robiłam chleb na drożdżach ale ostatnio postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia chleba na zakwasie. Ale żeby takowy chlebek upiec to najpierw trzeba przygotować zakwas :)

Robi się go bardzo prosto ale kilka dni trzeba czekać na efekt.


składniki:
50 g (ok. 5 łyżek) mąki żytniej razowej
50 g (ok. 5-6 łyżek) wody przegotowanej lub mineralnej lub źródlanej

Słoik o pojemności ok. 1l 

Proporcje mąki i wody są orientacyjne, bo chodzi o to by stosunek tych dwóch składników był 1:1


przygotowanie:
DZIEŃ 1.
Mąkę i wodę wymieszać w słoiku. Konsystencja powinna być raczej gęsta. NIE ZAKRĘCAJ SŁOIKA !!!! Musi byc dopływ powietrza - można go przykryć gazą lub lekką ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce (24-28 stopni C)  na 24 godziny. Można też postawić go w pobliżu kaloryfera lub innego źródła ciepła.

DZIEŃ 2.
Odlewamy (wylewamy, wyrzucamy) 1/2 powstałej masy i dodajemy ponownie po ok 50g wody i 50 g mąki - mieszamy i ponownie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce

DZIEŃ 3, 4, 5, 6 i 7
Powtarzamy procedurę zastosowaną DNIA 2

W szóstym - siódmym dniu można już piec chlebuś :)

A przepis na chlebuś na zakwasie znajdziecie w oddzielnym poście.

Z dnia na dzień zakwas zmienia kolor, zapach, pojawiają się pęcherzyki powietrza. Tak ma być. On pracuje bo go dokarmiamy. Od tego w jakiej temperaturze nasz zakwas pracuje zależy jego dojrzewanie. Jak nie widzicie postępu - czyli pojawiających się bąbelków to pewno potrzebuje troszkę więcej ciepła. Można go przestawić w inne, cieplejsze miejsce. Ale nie koniecznie - po prostu będzie dojrzewał on wolniej.

A tak wyglądał mój zakwas 3ciego dnia (i ostatniego też, bo go ciągle dożywiałam :)) 




Wyszedł świetny :)

Zakwas już mamy to teraz chlebuś - następny post to przepis na bardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z pieca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz