Dziś dzień pizzy :) więc takową przygotuję dla swoich domowników
Przepis na ciasto:
ok. 400 g maki
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka granulowanego czosnku (ale nie koniecznie)
szczypta soli
30 g żywych drożdży ( lub 1 opakowanie suszonych)
ciepa woda + ciepłe mleko + pokruszone drożdże - wymieszać na jednolita zawiesinę
dodać do maki wymieszanej z solą, czosnkiem granulowanym a na koniec dodać oliwę.
Ciasto wyrabiać 10-15 minut. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja rozgrzewam piekarnik do 45-50 stopni i tam ciasto leżakuje).
Potem uformować spód, posmarować sosem pomidorowym, obsypać startym żółtym serem i rozłożyć składniki.
dodać do maki wymieszanej z solą, czosnkiem granulowanym a na koniec dodać oliwę.
Ciasto wyrabiać 10-15 minut. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja rozgrzewam piekarnik do 45-50 stopni i tam ciasto leżakuje).
Potem uformować spód, posmarować sosem pomidorowym, obsypać startym żółtym serem i rozłożyć składniki.
Sos pomidorowy:
2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego
ok 1/3 szklanki wody
zioła prowansalskie (ja dodaje około 2 łyżek)
sól, pieprz, papryka - wg uznania
Sos rozsmarować na uformowanym blacie do pizzy.
2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego
ok 1/3 szklanki wody
zioła prowansalskie (ja dodaje około 2 łyżek)
sól, pieprz, papryka - wg uznania
Sos rozsmarować na uformowanym blacie do pizzy.
A składniki - jak kto lubi - ja najczęściej kładę szynkę lub salami, pieczarki, oliwki, cebulę, kukurydzę i konserwowa paprykę. Oczywiście nie wszystkie składniki na całej pizzy. Najczęściej jest tak, że powstają 4 oddzielne smakowo pizze
A tak rośnie moje ciasto....
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 205 stopni przez 17-20 minut.
A oto moje dzieło w piekarniku:
skład farszu:
schab suszony (własnej roboty przepis na drugim moim blogu http://kobietazzyciawziete.blogspot.com/2015/01/gotowanie-pieczenie-i-smakowanie-czyli.html)
kiełbasa krakowska
kukurydza
oliwki
suszone pomidory
a i tym razem nie ścierałam na tarce mozarelli tylko pokroiłam na cienkie plastry
A tak rośnie moje ciasto....
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 205 stopni przez 17-20 minut.
A oto moje dzieło w piekarniku:
skład farszu:
schab suszony (własnej roboty przepis na drugim moim blogu http://kobietazzyciawziete.blogspot.com/2015/01/gotowanie-pieczenie-i-smakowanie-czyli.html)
kiełbasa krakowska
kukurydza
oliwki
suszone pomidory
a i tym razem nie ścierałam na tarce mozarelli tylko pokroiłam na cienkie plastry
uwielbiam pizzę...jak ktoś ma wprawę to dość szybko się ją robi...
OdpowiedzUsuńCzęsto robię pizzę, bo faktycznie danie proste, smaczne i szybkie (po tym jak ciasto wyrośnie) :)
OdpowiedzUsuńPizzę uwielbiam jeść nie tylko w Dniu Pizzy. Najlepiej smakuje oczywiście zrobiona samodzielnie. Świetny przepis na sos - ja dodaję nawet więcej cebuli, bo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ten przepis na sos to tylko baza - często ja modyfikuję ;)
OdpowiedzUsuń