BLOK TEMATYCZNY

środa, 18 lutego 2015

Gravlax - czyli łosoś a'la wędzony/marynowany

Bardzo ale to bardzo lubię łososia. Więc często go przyrządzam na wiele sposobów.

Tym razem wędzony/macerowane łosoś - zwany tez gravlax

Składniki:

ok 500g łososia ze skórą ale wyfiletowany
pęczek kopru

marynata:
4 łyżki musztardy z grubymi ziarnami (typu francuskiej lub rosyjskiej)
2 łyżki soli (najlepiej gruboziarnistej)
2 łyżki cukru
2 łyżki ginu
troszkę pieprzu



Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Koper myjemy i odcinamy korzenie.
Umyty płat łososia kładziemy na folii spożywczej, wylewamy na łososia, na górę kładziemy pęczek kopru i szybciutko zawijamy w folie. Musi być szczelna ale nie za ścisła, bo łosoś będzie "pracował".
Tak przygotowane zawiniątko wkładamy do lodówki na min 36 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy łososia z folii, zdejmujemy koper i oczyszczamy z  marynaty.
 I "ala' wędzony łosoś" gotowy.

Rewelacyjny do sałatek i na kanapki.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Przepisy super, ale to dla osób co maja po 3 tyś renty lub emerytury a nie dla biedaka co ma 860 zł renty, Łososie balerony itp. a coś z tańszych rzeczy nie ma??

    OdpowiedzUsuń
  2. wiem, że drogi więc też nie za często gości u mnie na stole, ale raz na jakiś czas nie potrafię sobie odmówić ;)

    OdpowiedzUsuń