BLOK TEMATYCZNY

niedziela, 15 lutego 2015

Niedzielny lekki obiadek - łosoś w roli głównej

Dla wszystkich lubiących łososia. Bardzo szybkie, smaczne i mało kaloryczne danie.

Łosoś ze szpinakiem i serkiem mascarpone.

Składniki:

łosoś - płat surowy - ok 500-600g
szpinak w liściach - 250g
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 serek masparpone
sól i pieprz do smaku

łososia umyć (jak miał skórę to od niej oddzielić), oczyścić z ości i pokroić w kostkę około 2x2 cm. Czosnek bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwy i zrumienić czosnek (maks 2 minuty). Dodać łososia i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż nie będzie surowych cząstek (nie dłużej niż 7 minut). Dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać ma jednolitą masę. Dodać posikane (niezbyt drobno) liście szpinaku i wszystko razem dusić jeszcze około 7-10 minut.
Tak powstaje nam sos, który można położyć na tartę i zapiec lub dodać do makaronu lub ryżu.
Ja często zawijam w torlitki (warpy) i "podpiekam" w opiekaczu do "zgrzewanych kanapek".
Dziś nie zdążyłam  :( ... chłopaki zjedli "sote". To znaczy, że smakowało :)



Smacznego :)

Ps.:
   lubię patrzeć jak z apetytem jedzenie znika z talerzy..... 

1 komentarz:

  1. Pycha, ale łosoś jest tłustą rybką, a serek mascarpone ma 40% tłuszczu w masie. Na WBT insulina do podania obowiązkowo.

    OdpowiedzUsuń